Bilden visar de sex första slipsarna ur konstnären Viveka Grens kommande kollektion the Butterfly effekt.

Fjärilseffekten - från kaosteori till slipskollektion

Årets första kollektion börjar ta form och den är på ett tema som jag länge burit med mig - tanken om hur små till synes obetydliga händelser längre fram kan få stora och oanade konsekvenser. Jag pratar så klart om fjärilseffekten, eller som den heter på engelska, The Butterfly Effect.  

Fjärilseffekten är ett fenomen inom kaosteori som säger att små förändringar i ett systems början kan leda till stora, oförutsägbara konsekvenser senare. Något som är mer och mer tydligt i den värld vi lever i idag när de mäktigaste krafterna i världen inte nöjer sig med att göra små förändringar, de gör tvärtom rent monumentala och i mina ögon katastrofala val. Nu om något är det viktigare än någonsin att vi tänker på vad vi gör, hur vi konsumerar och vilka beslut vi fattar, i både stort och smått. 

I det här inlägget tänkte jag gå in på vad fjärilseffekten är för något och presentera de tre första slipsarna ur kollektionen.

Vad är fjärilseffekten?

Tänk dig att en fjäril fladdrar med vingarna i Brasilien – det skulle, enligt teorin, kunna påverka vädret på andra sidan världen, som en storm i Texas eller orkan på västkusten. Det handlar om känsligheten för initiala förhållanden i komplexa system, där minsta förändring kan få stora effekter över tid.

Kaosteori, som studerar sådana system, påpekar att världen inte alltid följer en enkel och linjär väg utan kan vara oberäknelig. Det handlar om dynamiska, icke-linjära processer där förutsägbarhet är svår att nå, även om systemen följer matematiska lagar.

Om vi ser på världen genom denna lins, kan vi förstå att små handlingar eller beslut – både personliga och globala – kan ha oväntade och långtgående konsekvenser. Vår interaktion med naturen, ekonomin eller teknologin kan skapa kedjereaktioner som vi inte alltid kan förutsäga, vilket gör att vi måste vara medvetna om det komplexa nätverket vi alla är en del av.

Teorin om fjärilseffekten formulerades av den amerikanske meteorologen och matematikern Edward Lorenz på 1960-talet. Lorenz upptäckte det här fenomenet när han arbetade med en vädermodell och stötte på oväntade resultat efter att han avrundat några decimaler i sina beräkningar. Hans insikt var att även små förändringar i ett system kan leda till helt olika resultat.

Lorenz publicerade sina upptäckter 1963 i en artikel där han beskrev de kaotiska egenskaperna hos vädersystem och hur små, till synes obetydliga, förändringar kunde orsaka stora och oförutsägbara väderförändringar. Hans arbete låg till grund för utvecklingen av kaosteori, en gren av matematik och fysik som fokuserar på dynamiska system som är känsliga för små variationer i sina initialvillkor.

Fjärilseffekten har sedan dess blivit en metafor för att beskriva komplexa, oförutsägbara system där små detaljer kan få stora, långtgående konsekvenser. Så även om vi inte kan se det i stunden så skall vi vara medvetna om en sak: allt hänger ihop. 

Om du vill läsa mer om fjärilseffekten så kommer här en länk till den engelska sidan på Wikipedia som förklarar fenomenet bra och har mycket bra länkar till vidare läsning. 

När släpps kollektionen och hur ser slipsarna ut?

The Butterfly Effect collection är planerad att släppas den 13 mars 2025, men precis som fjärilseffekten inom kaosteori går det inte alltid att förutse utkomsten. I detta fall är det jag och min kroniska brist på tid som kommer att styra om jag lyckas lansera det datum jag önskar eller om kollektionen drar ut på tiden något till. 

Som alltid så arbetar jag hållbart och fokuserar på kvalitet och känsla, både i material och uttryck. Samtliga slipsar är second hand och jag har letat i nästan ett helt år i olika butiker här i Göteborg för att hitta rätt material att arbeta med. Jag har valt slipsar från några olika årtionden med start på 60-talet som en vinkning till Edward Lorenz. Slipsarna och de applikationer jag använt är återbrukade medan kristallerna av glas är nyproducerade och kommer från en och samma fabrik i Kina som så långt jag har kunnat undersöka har schyssta villkor och producerar kristaller av otrolig hög kvalitét. 

Här får du en liten på de tre första slipsarna ur kollektionen: 

 

Den första slipsen i kollektionen var den som fick mig att vilja fånga känslan av kaos och hur det kan påverkas. Det är en underbar sidenslips av fantastiskt kvalitét, men mönstret var något kaotiskt och jag kände att jag ville balansera och bryta det med hjälp av gnistrande kristaller i svart och skira blomapplikationer med subtila detaljer i metalltråd. 

Den andra slipsen i kollektionen är baserad på en slipsmodell med nästan impressionistiskt mönster från runt milleniumskiftet. Min första tanke var att de flesta slipsar i kollektionen skall baseras på liknande variant, men de är inte helt lätta att komma över. Under ett års letande i seconhandbutiker och online har jag hittat kanske sex-åtta stycken varav endast tre-fyra har en färgsättning som fungerar med min vision. I The Butterfly Effect II har jag låtit fjärilarna träda in och ta plats. Den skira blomman som för mig representerar det ömtåliga är kvar och slipsen är näst intill strösslad med kristaller av glas som gnistrar i röda toner. 

Den tredje slipsen tar ett steg tillbaka, fokuserar på enkelheten och går ton i ton. För mig representerar detta början, ursprunget, vilket är anledningen till att jag ville ha den monokrom i grått och med en enda fjäril vars vingar länkar ett näst in till osynligt spår av kristaller vid första ögonkastet, men när du rör på dig så kommer de att gnistra med full kraft. 

Jag hoppas att ni har gillat det här inlägget. Häng kvar här i mina kanaler för inom kort kommer jag att presentera de tre följande slipsarna i kollektionen och vi är ett steg närmare den stora frågan - kommer Viveka att hinna klart med kollektionen i tid för lanseringen eller fick fjärilens vingslag henne på irrvägar?

P.S....eftersom jag vet att ni är många som älskar den knuten som jag använder när jag knyter mina slipsar - det kommer en tutorial inom kort, men fram tills dess så kan jag berätta att den kallas för the Trinity knot och knyts endast med den smala änden av slipsen. Jag brukar alltid råda de som köper slips ifrån mig att välja en slipsknut som knyts just med den smala änden eftersom det är mer skonsamt för utsmyckningen och gör att att din slips håller sig vacker år efter år.  

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.